Informatieleverancier Wolters Kluwer heeft vorig jaar beduidend beter gepresteerd dan verwacht. De winst en omzet waren hoger dan voorzien. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam. 

1. Slaapfonds Wolters Kluwer is woensdag wakker geschud. De koers van de uitgever stond aan het einde van de ochtend 6 procent hoger na het bekendmaken van de jaarcijfers.

De omzet steeg vorig jaar met 15 procent naar 4,2 miljard euro, waarbij het bedrijf profiteerde van erg gunstige wisselkoerseffecten. Ook deed de uitgever enkele overnames. Daarvoor gecorrigeerd resteerde een plus van 3 procent.

Omdat de business van Wolters Kluwer zo stabiel is, is het moeilijk om aan te wijzen waar de koers precies op beweegt. Een meevaller was in ieder geval een sterke balans die de uitgever in staat stelt de komende twee jaar voor 600 miljoen euro eigen aandelen in te kopen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. Enthousiasme over Delta Lloyds kleiner dan verwachte claimemissie is in rap tempo verdampt. Aan het einde van de ochtend was de koers onveranderd nadat er bij het luiden van de beursgong nog een winst van 10 procent op de koersborden stond.

Delta Lloyd verlaagde de omvang van de claimemissie naar 650 miljoen euro van een miljard euro. De verzekeraar lijkt daarmee toe te geven aan de wensen van een aantal grootaandeelhouders, die een emissie van een miljard euro domweg te groot vonden. Een jaar geleden ging Delta Lloyd namelijk ook al met de pet in de hand naar aandeelhouders en haalde destijds met een aandelenemissie ruim 300 miljoen euro op. 

Delta Lloyd zei dat door de emissie de belangrijke solvabiliteitsratio zal stijgen met 25 procentpunt. Aan het einde van 2015 bedroeg de ratio 131 procent. Dat is beneden de bandbreedte van 140 tot 180 procent waar Delta Lloyd op mikt. Delta Lloyd denkt dat in de loop van het jaar gesleutel met de balans en de verkoop van de deelneming in Van Lanschot de solvabiliteitsratio met nog eens 20 procentpunt stijgt.

3. De Saudische olieminister Ali al-Naimi was op dinsdag op bezoek bij Amerikaanse schalie-olie boeren in het Texaanse Houston. En al-Naimi bracht eigenlijk alleen maar slecht nieuws naar het hol van de leeuw. Olieproducenten met hoge kosten (lees: de meeste schalieproducenten) moeten "kosten verlagen, aan geld zien te komen, of failliet gaan", aldus al-Naimi. “Het klinkt hard, en het is ook hard, maar het is de meest effectieve manier om de markt weer in balans te krijgen.”

Saudi-Arabië heeft afgesproken de productie op de huidige niveaus te bevriezen, maar dat heeft vooralsnog weinig soelaas geboden omdat het aanbodoverschot dermate groot is dat olievoorraden letterlijk uitpuilen. Al-Naimi wees een productieverlaging, iets waar zwakke olieproducenten op hopen, resoluut van de hand.

Al-Naimi’s strategie van pompen of verzuipen – wie het hardst en het langst olie kan blijven pompen – heeft er volgens kredietbeoordelaar Moody’s voor gezorgd dat 74 Amerikaanse producenten ten onder dreigen te gaan aan hun schuldenlast.

4. Volgens economen van de Franse grootbank BNP Paribas is het afschaffen van het biljet van 500 euro een dekmantel van de Europese Centrale Bank (ECB) om de depositorente nog negatiever te maken. In een rapport schrijven de economen dat na het invoeren van de negatieve depositorente in juni 2014 het gebruik van 500 euro-biljetten merkbaar is toegenomen.

Volgens de economen zullen banken kleine depositohouders een negatieve rente in rekening brengen als de ECB de depositorente negatief genoeg maakt. Depositohouders zouden dan eieren voor hun geld kunnen kiezen en hun geld in de spreekwoordelijke oude sok stoppen. Europa wil het 500 euro-biljet – in de volksmond Bin Ladens genoemd omdat ze zo zeldzaam zijn – afschaffen omdat ze vooral in de onderwereld zouden worden gebruikt.

5. De obligatiemarkt was woensdagochtend bezig een nieuwe ijstijd in te prijzen. Rentes in veilige landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk, de VS en Japan zaten op of dicht bij laagterecords. In Japan, het land met de grootste staatsschuld ter wereld, daalde de 10-jaars rente naar -0,055 procent, het laagste niveau ooit.

De Nederlandse 10-jaars rente zakte naar 0,28 procent. Dat is nog maar net boven het laagterecord van 0,22 procent dat in april 2015 werd bereikt. De Nederlandse staatsrente is tot en met een looptijd van 7 jaar negatief.

De aanleiding voor de rally in obligaties (als de koers van een obligatie stijgt, daalt de rente): angst. Beleggers zijn veel bezorgder over de terugkeer van hun kapitaal dan het rendement op hun kapitaal.

6. Beleggers zagen het woensdag somber in. Europese aandelenbeurzen zakten in de loop van de ochtend dieper in het rood, waardoor het herstel van de afgelopen twee dagen is uitgewist. De AEX stond aan het einde van de ochtend anderhalf procent lager op 409 punten. De strategie van verkopen in rally’s lijkt daarmee nog steeds op te gaan. Sinds november 2015 is elke opluchtingsrally steeds in de kiem gesmoord en zijn de pieken in de AEX steeds lager (zie onderstaande grafiek, klik voor vergroting).

aex (3)

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl